Een keuken komt nauwkeurig. Ongemerkt zit daar veel psychologie achter, en dan gaat het om ieder detail. Bedenk, er hoeft niet veel fout te zijn aan een restaurant en het is gelijk geen aantrekkelijk plek meer om er te gaan eten. Op deze wijze moet een interieurbouw keuken zo ontworpen zijn, dat het hygiënisch oogt.
Het gaat om de kleur
Eigenlijk weet iedereen het, bruin is vies wit is schoon. Eten uit een bruine keuken lijkt niet smakelijk, en eten wat uit een witte keuken komt is betrouwbaar en schoon. Rationeel weet iedereen dat het anders is, en dat het zuiver psychologisch is. Desalniettemin geven veel huiseigenaren de opdracht om de keuken aan te laten sluiten bij het interieur, en niet om een keukenontwerp als losstaand iets. Soms kan het goed uitkomen, bijvoorbeeld een woning ingericht in de industriële stijl met veel lichte kleuren kan een industriële interieurbouw keuken hebben. Maar is het slim om dat ook bij een landelijk interieur te doen? Bij een open keuken is er weinig keus, maar als de keuken een gescheiden ruimte is, dan kun je beter niet voor landelijk kiezen maar voor een stijl wat meer bij een keuken past. Dit moet ook weer niet over de top gaan, een RVS aanrechtblad is uit de mode. Maar een aanrechtblad in een egale kleur oogt altijd schoner dan met veegjes of stipjes. In één oogopslag zie je dat er geen viezigheid op het werkblad is, en daar zijn ook geen twijfels over. Dan is het nog van belang dat het licht is. Een lichte achterwand en lampen onder de bovenkasten zorgt ook dat het schoon oogt naast dat je ziet wat je doet. Kies ook voor kastdeurtjes en deurgrepen in een lichte kleur. Zorg ook dat het werkblad niet rommelig is, dus de kookplaat moet strak geïntegreerd zijn met het aanrechtblad. Als de keukenvloer dan ook nog naadloos is in een frisse en lichte kleur, dan lijkt het of dat de keuken uiterst hygiënisch is. Iedereen weet dat dit zuiver psychologisch is, maar ga voor dit omschreven ontwerp.