Hoeveel kost een waterontharder in 2024?

Een waterontharder is een slimme investering voor elk huishouden dat te maken heeft met hard water. Door kalk uit het water te verwijderen, kunnen huishoudelijke apparaten langer meegaan en worden kalkaanslag en verstoppingen verminderd. Maar hoeveel kost een waterontharder in 2024? In dit artikel bespreken we de prijs van een waterontharder, de factoren die de kosten beïnvloeden en hoe je de juiste keuze kunt maken.

Gemiddelde kosten van een waterontharder in 2024

Voor een gezin van vier personen met een gemiddeld waterverbruik, liggen de kosten van een waterontharder in 2024 tussen €1.000 en €2.000 (exclusief btw, inclusief installatie). Deze prijs varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type waterontharder en de capaciteit die nodig is voor jouw huishouden.

Factoren die de prijs van een waterontharder beïnvloeden

1. Type waterontharder

Er zijn twee hoofdtypen waterontharders: mechanische en elektronische modellen. Het type dat je kiest, heeft een grote invloed op de prijs.

  • Mechanische waterontharders werken op waterdruk en verbruiken geen elektriciteit. Ze regenereren (spoelen met zout) op vaste tijdstippen of na een bepaald waterverbruik. Omdat ze eenvoudiger zijn, zijn deze modellen ongeveer 20% goedkoper dan elektronische varianten. De prijzen beginnen vanaf €700.
  • Elektronische waterontharders worden elektronisch aangestuurd en bieden meer flexibiliteit. Ze kunnen worden ingesteld op verschillende programma’s, zoals het automatisch aanpassen van regeneratie op basis van je waterverbruik. Hoewel de startprijs voor elektronische modellen iets hoger ligt, vanaf €900, bespaar je op de lange termijn door minder water en zout te gebruiken.
VergelijkingMechanische waterontharderElektronische waterontharder
VerbruikGeen elektriciteitVerbruikt elektriciteit
RegeneratieTijd- of volumegestuurdMeerdere programma’s mogelijk
OnderhoudskostenLagerHoger bij defecten
PrijsVanaf €700Vanaf €900

2. Onderhoudskosten

Een waterontharder heeft regelmatig onderhoud nodig om efficiënt te blijven werken. Veel aanbieders bieden onderhoudscontracten aan, waarbij de kosten van het onderhoud vooraf vastliggen. Het voordeel hiervan is dat de installatieprijs vaak lager is, maar je bent dan wel gebonden aan dezelfde leverancier voor toekomstige onderhoudswerkzaamheden.

De kosten voor een standaard onderhoudsbeurt beginnen bij ongeveer €60. Dit omvat het controleren van bacteriën, het meten van de waterhardheid en het bijvullen van zout of reinigingsmiddelen. Als er onderdelen vervangen moeten worden, kunnen de kosten aanzienlijk hoger uitvallen.

3. Volume van de waterontharder

Het volume van de waterontharder moet afgestemd zijn op het waterverbruik van jouw huishouden. Een waterontharder die te klein is voor je verbruik zal vaker regenereren, wat leidt tot onnodig water- en zoutverbruik. Een te groot model zal meer zout gebruiken dan nodig is.

Het ideale volume wordt berekend op basis van het aantal personen in je huishouden en je gemiddelde waterverbruik. Voor een gezin van vier personen wordt doorgaans een ontharder aanbevolen met een capaciteit die aansluit op het dagelijks verbruik.

Totale kostenoverzicht

Op basis van bovenstaande factoren kun je een waterontharder inclusief installatie verwachten voor prijzen tussen de €1.000 en €2.000. Dit is afhankelijk van het type apparaat, het benodigde volume en eventuele extra kosten voor onderhoud.

KostenpostPrijsindicatie
Mechanische waterontharderVanaf €700
Elektronische waterontharderVanaf €900
Installatiekosten€300 – €500
Onderhoudsbeurt (per jaar)Vanaf €60
Totaal voor gezin van 4 personen€1.000 – €2.000

Welke waterontharder moet je kiezen?

De keuze voor een mechanische of elektronische waterontharder hangt af van je persoonlijke voorkeuren en je waterverbruik:

  • Mechanische waterontharder: Als je een vast waterverbruik hebt en niet veel varieert in je dagelijkse ritme, dan is een mechanische ontharder een goede en kosteneffectieve keuze.
  • Elektronische waterontharder: Als je waterverbruik fluctueert, bijvoorbeeld door vakantieperiodes of het regelmatig ontvangen van gasten, dan is een elektronische waterontharder een betere optie. Deze modellen zijn flexibeler en kunnen op lange termijn kosten besparen door efficiënter zout en water te gebruiken.

Conclusie

Een waterontharder is in 2024 een investering die zich op de lange termijn terugbetaalt door lagere onderhoudskosten voor je apparaten en minder kalkaanslag. De prijzen variëren afhankelijk van het type waterontharder en de capaciteit, maar je kunt uitgaan van een totaalbedrag tussen €1.000 en €2.000 voor de aanschaf en installatie. Door goed te kijken naar je waterverbruik en de verschillende opties te vergelijken, kun je een waterontharder kiezen die het beste past bij jouw situatie en budget. Bekijk hier meer informatie over prijzen van waterontharders en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.